Materiały edukacyjne

Norma EN ISO 15197:2013

Systemy do badań diagnostycznych in vitro - Wymagania dotyczące systemów monitorujących poziom glukozy we krwi do samokontroli u chorych na cukrzycę.

Nowa norma EN ISO 15197:2013 wymaga, by producenci systemów monitorujących glikemię zapewnili im większą dokładność. Wymagania różnią się od wcześniejszej normy EN ISO 15197:2003:           po pierwsze założonym poziomem glukozy we krwi, a po drugie akceptowalnym błędem obciążonym z wartości referencyjnej dla założonych wysokich poziomów cukru. Brzmią one w sposób następujący:
95% wyników pomiaru glikemii przy stężeniach glukozy poniżej 100 mg/dl powinno znajdować się w przedziale +/- 15 mg/dl od wartości rzeczywistej,                                                                                                   a przy stężeniach glukozy równych lub wyższych niż 100 mg/dl powinno znajdować się w przedziale +/- 15% od wartości rzeczywistej.
Warto zaznaczyć, że identycznej dokładności oznaczeń „wymagają” od glukometrów Zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) z roku 2013.

Cukrzyca typu I
Cukrzyca typu 1 (zwana także cukrzycą młodzieńczą bądź insulinozależną) - u jej podłoża leży przewlekły proces autoimmunologiczny prowadzący do powolnego zniszczenia komórek beta (β) wysp trzustkowych produkujących insulinę, co w konsekwencji prowadzi do utraty zdolności wydzielania insuliny przez trzustkę.
Gdy zniszczeniu ulegnie 80-90% komórek beta (β) i poziom insuliny w organizmie jest zbyt niski, stężenie glukozy we krwi gwałtownie wzrasta, co prowadzi do wystąpienia objawów klinicznych choroby (niekontrolowanej utraty masy ciała, wzmożonego pragnienia, osłabienia, senności) i ich szybkiego narastania w czasie kilku tygodni.

Cukrzyca typu II
W cukrzycy typu 2 (cukrzyca dorosłych, insulinoniezależna) - występuje zarówno niewystarczająca produkcja insuliny przez organizm, jak i brak jej działania. Doprowadza to do wzrostu poziomu cukru we krwi. Cukrzyca typu 2 zazwyczaj ujawnia się w dojrzałym wieku. Jest ona o tyle niebezpieczna, że w początkowym okresie, poza podwyższonym poziomem cukru we krwi, może nie dawać żadnych objawów.

Jak postępować w przypadku hipoglikemii?
Hipoglikemia jest stanem zagrażającym życiu. Należy niezwłocznie podać choremu do wypicia słodki sok lub rozpuszczoną glukozę, a następnie skłonić do zjedzenia posiłku węglowodanowego: banana, kanapki, pełnoziarnistego batonu. Jeśli chory stracił przytomność, należy wezwać pogotowie ratunkowe.

Jak postępować w przypadku hiperglikemii?
Osoba z cukrzycą powinna zażyć dawkę insuliny, by znormalizować stężenie glukozy we krwi i pić wodę (nic słodkiego!). Trzeba wezwać lekarza, który oceni, czy istnieje zagrożenie śpiączką ketonową.

powrót
Porównywarka glukometrów obrazek Porównywarka glukometrów
Materiały edukacyjne obrazek Materiały edukacyjne
Sklep obrazek Sklep
Serwis obrazek Serwis